červený pomaranč

Červený pomaranč alebo aj bloody orange (citrus sinensis) poskytuje esenciálny olej z intenzívnejšou citrusovou vôňou než majú ostatné pomarančové oleje.
Preto sa často používa ako zložka do masážnych a tiež osviežovačov, kde dosahuje sladký a stimulačný účinok.

Sýta červená farba je spôsobená bohatou prítomnosťou antokyanov, zdravých antioxidačných pigmentov, ktoré sú obsiahnuté v citrusoch zriedkavo.

Pre výrazné antidepresívne, protizápalové a antiseptické účinky sa využíva do pleťových krémov a tiež domácich čistiacich produktov.

Esenciálny olej santalové drevo – amyris je vyrobený zo vždyzelenej rastliny s bielymi kvetmi, ktorá rastie na Haiti. Je tak náhradou ohrozenej indickej verzie esenciálneho oleje s podobnými účinkami.

Tento esenciálny olej má protizápalové účinky, používa sa ako antiseptikum, afrodiziakum, ideálny pomocník s akné, striami a navyše má veľmi dobré relaxačné účinky. V kozmetike je žiadúci najmä kvôli jeho omladzujúcim účinkom, má veľmi príjemnú zemitú vôňu.

Nie je vhodný pre tehotné a dojčiace ženy! Neužívať pri epilepsii a vysokom krvnom tlaku.